İstasyonlara Taşıt Tanıma Sistemi Zorunluluğu Getirildi
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında önemli bir adım atarak, akaryakıt istasyonlarına yönelik yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Resmi Gazete'de yayımlanan ulusal taşıt tanıma sistemi uygulama genel tebliği ile birlikte, akaryakıt alan araçların plaka bilgilerini sisteme aktarabilen Taşıt Tanıma Okuyucu Sistemleri (TTO) 2024 sonuna kadar en az bir pompa üzerine takılması zorunlu hale getirildi.
Bu önemli düzenlemenin ayrıntılarına göre, akaryakıt istasyonları, nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen TTO'ları temin ederek 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmakla yükümlüdür. Montaj süreçleri ise Darphane tarafından belirlenecek ve bu doğrultuda ilerleyecektir.
Bu kapsamda, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve kullanılan taşıtlara, aynı tarihe kadar ait plaka bilgilerini hafızasında tutan ve akaryakıt alımı sırasında bu bilgileri TTO'lara otomatik olarak ileten Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) takılması da zorunlu hale geldi.
Darphane tarafından temin edilecek TTS'ler, yakıt verilen taşıtların yakıt depo girişine monte edilebilecek ve söküldüğünde tekrar kullanılamayacak özellikte olacak. Bu zorunluluk kapsamında olmayan taşıtlara da isteğe bağlı olarak TTS takılması mümkün olacaktır.
Cihaz ve donanımla ilgili ücretler ile ulusal taşıt tanıma sistemi (UTTS) kapsamında verilecek hizmetlerin ücretleri de Darphane tarafından belirlenecek ve ilgili yıl için geçerli olacak. Bu ücretler her yılın başında Yİ-ÜFE oranında artırılacak.
Bu önemli düzenleme, kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkin bir adım olarak değerlendirilmekte ve akaryakıt istasyonlarının bu yeni sisteme uyum sağlaması beklenmektedir. Sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve vergi denetimindeki iyileştirmeler, ülkenin ekonomik istikrarına katkı sağlayacaktır.
Taşıt Tanıma sistemi hakkında daha çok bilgi almak için diğer blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.